Ferencz Péter blogja

Ez a blog a házifeladatom, illetve hát ide fogom feltölteni a házijaimat. Gondolom mindenféle témák lesznek, arról fog szólni ez az egész h írok valamiről, ti elolvassátok és ha jól viselkedtek akkor még a mellé társított videót is megtekinthetitek, oké? Na vágjunk bele!

Friss topikok

Linkblog

Egy kicsit rólam:

2011.03.21. 12:31 ferp

Régóta küzdök azzal, hogy nem bírok aa részletek mellett elmenni, nagyon beleásom magam mindenbe, Nem bírok úgy élni, hogy ne kombináljak. Nem bírok úgy megnézni egy filmet, hogy ne nézzek folyamatosan a hátterére, hogyan csinálták, miért pont így van kivágva a kép, miért tette ezt a mozdulatot a színész, mire gondol, mit fog csinálni, milyen hangeffekt megy alatta, stb... ez nagyon sok inger. Még egy pezsgős palack tetején lévő fóliából is, csak úgy jönnek az ingerek, ha szétszedném, vajon mit lehetne belőle összeállítani? Egy gyűrűt, neeeem, az túl egyszerű. Tépjük szét, sodorjuk össze, így több gyűrűt is kaphatunk amit aztán összerakva létrejön egy lánc, hmm... ott van még a pezsgősdrót, abból szép medált lehetne készíteni rá... Ez kábé egy 2 perces unaloműzés. Az anyag nem vész el csak, átalakul...Mind1 ez hülyén hangzott. Állaandóan arra gondolok, mire gondolnak az emberek, miért teszik azokat amiket.
Multkori beszélgetés során az ofővel énis rájöttem, hogy ez így nem jó, egy idő után túl flusztrált lesz tőle az ember. Újrakezdtem a sorozatnézést, egyszerűen imádom a sorozatokat, az örök kedvenc A SZÖKÉS. A mai részben volt az a jelenet amikor Sara rájön Michael betegségére, a rab látens gátlásosságban szenved. Ekkor jött a felismerés, akkor lehet, hogy nekem is ez van, úristen, gyorsan utánanéztem, és felismertem magam. Ez még jól is kisülhet, csak nehéz, de van amikor hasznomra is válik, sőt van amikor szórakoztat, így elfeledhető hogy néha kikészíti az idegeimet. Itt a cikk, nagyon érdekes, érdemes elolvasni.


 Mitől lesz valaki kreatív? – a zsenialitás és az őrület határán
Tudomány
A Toronto Egyetem és a Harvard Egyetem pszichológusai azonosították a kreativitás alapjául szolgáló egyik biológiai jelenséget.

Jordan Peterson, a Toronto Egyetem professzora szerint a kreatív emberek agya nyitottabb a környező világból érkező ingerek felé. Mások agya az információ nagy részét kirekeszti az ún. „látens gátlás” folyamata révén, ami definíció szerint az állatnak (és embernek) az a tudattalan képessége, hogy azokat az ingereket, melyek tapasztalatai alapján igényei kielégítéséhez szükségtelenek, figyelmen kívül hagyja. A kutatók pszichológiai tesztek során azt tapasztalták, hogy a kreatív emberek látens gátlási szintje jóval alacsonyabb.

Ez azt jelenti, hogy a kreatív egyének folyamatosan nagy mennyiségű információt fogadnak a külvilágból, mindennek egyszerre több oldalát vizsgálják meg, így több lehetőség tárul is fel előttük.

A kutatók elmondása szerint az alacsony szintű látens gátlás csak magas intelligencia és jó munkamemória (az a képesség, hogy az egyén egyszerre több dolgon tudjon gondolkodni) mellett hatékony, különben kifejezetten káros is lehet. Hiszen ha valakinek egyszerre 50 ötlete támad, és ezek közül csupán 1-2 használható, intelligenciára van szükség a jó ötletek kiválasztásához és a rosszak elvetéséhez.

Milyen kapcsolat áll fenn a kreativitás és az elmebetegség között?

Tudósok már régóta kutatják, mi módon áll kapcsolatban egymással a kreativitás és az elmebetegség. Úgy tűnik, hogy az alacsony szintű látens gátlás és nagymértékű gondolati rugalmasság bizonyos körülmények között elmebetegséghez, más körülmények között kreatív megnyilvánulásokhoz vezethet.

A skizofrénia korai stádiumában, mely gyakran jár megvilágosodás-érzettel, misztikus gondolatokkal, vallási tébollyal, például az agyban létrejövő kémiai változások hatására megszűnik a látens gátlás.

A kanadai tudósok felismerése utat nyithat a régi rejtély megfejtéséhez, átláthatóbbá teheti a zseni és az őrült közötti kapcsolatot.
 


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://petivok.blog.hu/api/trackback/id/tr292758436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása